API چیست ؟

API مخفف عبارت American petroleum institute (به فارسی: انجمن نفت آمریکا) یکی از معتبرترین موسسات تنظیم و نشر استاندارد های نفت و گاز ، در سراسر جهان است. موسسه API در سال 1919 میلادی، در شهر کلمبیا در ایالات متحده آمریکا، تاسیس گردید و از سال 1924 تبدیل به یک موسسه معتبر در زمینه نفت و گاز شده است.

انجمن نفت آمریکا (API) با ادعای همکاری با 650 شرکت در خصوص تولید، پالایش، توزیع و سایر بخشهای صنعت نفت به عنوان بزرگترین انجمن تجاری صنعت نفت و گاز آمریکا محسوب می گردد. (ویکی پدیا)

این انجمن در هر سال بالغ بر 300،000 اثر شامل کتاب، استاندارد فنی، کتاب الکترونیک، نرم افزار و کاتالوگ در زمینه های مختلف و صنایع بالادستی و پایین دستی نفت و گاز، منتشر می کند.

موسسه API ، فعالیتهای گوناگونی دارد. از صدور گواهینامه های آموزشی گرفته، تا ژورنال های نفت و گاز، دوره ها و کتاب ها و غیره. مهمترین فعالیت این موسسه، نشر استانداردهای API است که کاربرد فراوانی در صنعت نفت دارد و ما هم در اینجا بیشتر به بررسی استانداردها می پردازیم. برای آشنایی با سایر فعالیت ها می توانید از وبسایت رسمی API دیدن نمایید.

کاربرد استانداردهای API :

استانداردهای API بخش‌های مختلفی از زنجیره صنایع نفت و گاز را پوشش می‌دهند، از مراحل اولیه اکتشاف، استخراج و تولید گرفته تا پالایش و توزیع محصولات. این استانداردها به بخش‌های متنوعی از تجهیزات، فرآیندها و شیوه‌های عملیاتی پرداخته و به طور مستمر با پیشرفت فناوری‌ها به‌روزرسانی می‌شوند.

آشنایی با استانداردهای API

طبقه بندی استانداردهای API شامل 3 نوع مختلف طبقه بندی میشود:

1.طبقه بندی نوع اسناد

2.طبقه بندی کمیته های فنی

3.طبقه بندی های موضوعی استانداردها

#1 انواع سند در استاندارد API

استانداردهای API از نظر نوع سند، به سه دسته SPEC و RP و STANDARD تقسیم بندی می شوند. قبلا مقاله ای در پارس اکتان نوشتیم با عنوان ” انواع استاندارد، و تفاوت کد، استاندارد و اسپک” که برای مطالعه بیشتر می توانید بر روی آن کلیک کنید.
البته اسناد api بخش های دیگری نیز دارد تحت عنوان TR یا (TECHNICAL REPORT) که به بررسی گزارشات فنی می پردازد.

#2 كمیته های فنی استاندارد API

کمیته های فنی استانداردهای API شامل دو كمیته اصلی پایین دستی و صنایع بالا دستی است. صنایع بالا دستی شامل كمیته های استانداردسازی در زمینه حفاری و استخراج است و با نام CSOEM شناخته می شود و صنایع پایین دست شامل كمیته های استانداردسازی در زمینه پالایش است که با نام CRE شناخته می شود. CSOEM مخفف عبارت Committee on Standardization of Oilfield Equipment and Materials و CRE مخفف عبارت Committee on Refinery Equipment می باشد.

لیست کمیته های فرعی گروه CSOEM

لیست کمیته های فرعی گروه CRE

#3 طبقه بندی موضوعی استانداردهای API

طبقه بندی موضوعی استانداردهای API شامل سرفصل های زیر است. این طبقه بندی، طبق کاتالوگ استانداردهای API است که هر ساله منتشر می گردد. (دانلود کاتالوگ API 2024)

در پارس اکتان، علاوه بر دانلود استانداردهای API به صورت تک آیتم، می توانید پکیج های موضوعی استاندارد API را که منطبق با دسته بندی کاتالوگ است، دانلود نمایید. ما این پکیج ها را به صورت موضوعی با علائم اختصاری زیر دسته بندی و تدوین کرده ایم:

  • استانداردهای حفاری و استخراج نفت و گاز (API-EXP) 
  • استانداردهای اندازه گیری (API-MPMS)
  • استانداردهای ترانسپورت و پایپ لاین (API-PIP)
  • استانداردهای ایمنی (API-HSE)
  • استانداردهای پالایش نفت و گاز (API-REF)
در پایین همین صفحه در قسمت دانلود، میتوانید لیست پکیج های آماده با موضوعات مذکور را مشاهده و دانلود نمایید.

سوالات متداول (FAQ)​

API مخفف چیست؟

API مخفف عبارت انگلیسی ” American petroleum institute ” به معنی انجمن نفت آمریکا می باشد.

استانداردهای API در چه رشته و حوزه هایی کاربرد دارد؟

استانداردهای API طیف وسیعی از استاندارد در رشته های مهندسی نفت، مهندسی مکانیک، پایپینگ، برق و ابزاردقیق و همچنین حوزه های تخصصی نفت و گاز و پتروشیمی از قبیل حفاری، استخراج نفت و گاز، پالایش و خطوط انتقال سیالات و ایمنی در صنعت را پوشش می دهد.

مجموعه استانداردهای API چند آیتم دارد؟

استانداردهای API بین 900 تا 1000 آیتم است که هر کدام به یک موضوع خاص می پردازد.

استاندارد های API را از کجا دانلود کنیم؟

برای دانلود استانداردهای API می توانید از وبسایت اصلی موسسه API اقدام به خرید کنید و اگر مشکل پرداخت دلاری در ایران دارید، می توانید این استانداردها را با قیمتی مناسب از پارس اکتان دانلود کنید. ضمن اینکه دانلود ویرایشهای قدیم در پارس اکتان رایگان است.

دانلود استانداردهای API

دانلود استانداردهای API (سری MPMS)

درخواست استاندارد و خرید پکیج API

در صورتی که استاندارد مورد نظر شما ، در وبسایت پارس اکتان بارگزاری نشده است، می توانید ابتدا موجودی آرشیو را بررسی و سپس از طریق فرم زیر، درخواست خود را مطرح سازید.
همچنین اگر به تعداد زیادی از استانداردهای API نیاز دارید، با بررسی آرشیو زیر، لیست کاملی تهیه، و برای ما ارسال کنید تا قیمت پکیج مربوطه با تخفیفات ویژه، خدمت شما ارسال گردد.

لیست همه استانداردهای API موجود در آرشیو پارس اکتان