نفت و گاز

تاریخچه حفاری نفت در ایران

آشنایی کلی با تارخچه حفاری چاه های نفت در ایران

تاريخچه حفاري در ايران به سال 1270 شمسي برمي­گردد.  زمانيكه اولين چاه نفت در ناحيه دالكي واقع بين شيراز و بوشهر توسط انگليسيها حفاري شده كه البته نتيجه­اي نداشت، پس از آن به جستجوي نفت در جزير قشم پرداختند كه بي­حاصل بود.
در سال 1280 شمسي قرارداد دارسي منعقد شد كه پس از هشت سال جستجو در مناطق قصر شيرين، رامهرمز و نفتون در سال 1287 اولين چاه نفت، در ميدان نفتي مسجدسليمان در عمق 360 متري به نفت رسيده و به ارتفاع 20 متر فوران كرد و با اين چاه ميدان نفتي عظيم مسجدسليمان كشف گرديد كه اين خود آغاز صنعت نفت ايران و خاورميانه بود.
بعد از اين تاريخ عمليات حفاري بمنظور توسعه منطقه مسجدسلميان و نيز اكتشاف منابع جديد گسترش پيدا كرد.
در سال 1304 ميدان نفتي هفتكل و از آن به بعد ميدانهاي گچساران، آغاجاري و پازنان كشف گرديد.  عمليات حفاري تا سال 1332 توسط شركت نفت ايران و انگليس انجام مي­گرديد.
پس از كودتاي 28 مرداد و انعقاد قرارداد اسارت بار كنسرسيوم، يورش شركتهاي حفاري نيز همراه آن شروع گرديد و در سال 1351 با گران شدن قيمت نفت، تعداد دكلهاي حفاري بطور ناگهاني رو به فزوني گذاشت.

پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 1358 از بهم پيوستن بيش از 30 شركت مختلف، شركت ملي حفاري ايران تشكيل گرديد كه طبق اساسنامه خود عهده­دار اجراي عمليات حفاري در تمام ايران شده است.

بطور كلي عمليات حفاري نفت و گاز شامل سه بخش عمده اكتشافي توصيفي و توسعه­اي است.
با توجه به اينكه منابع نفتي ايران در خليج فارس و مناطق نفتخيز است دو نوع عمليات حفاري با دكلهاي دريايي و دكلهاي مناطق نفتخيز صورت مي­پذيرد كه اجراي هر دو نوع اين عمليات بعهده شركت ملي حفاري است.  ولي برنامه ­ريزي، هدايت و راهبري آن بسته به مكان و نوع عمليات تفاوتمي­كند.

مختصراً اشاره مي­شود كه برنامه ­ريزي و نظارت بر اجراي عمليات حفاري اكتشافي در خشكي به عهده اداره اكتشاف تهران و در دريا بعهده مديريت توليد مناطق دريايي (فلات قاره) مي­باشد.
در اين ميان اداره كل حفاري توليد مناطق نفتخيز جنوب از جايگاه خاصي برخوردار است كه مسئوليت تهيه و طراحي برنامه حفاري چاههاي توصيفي، توسعه­اي و نيز تعمير چاههاي نفت و گاز و نيز نظارت مستمر بر حسن اجراي آنرا در تمام ميدانهاي واقع در مناطق نفتخيز جنوب بعهده دارد كه در حال حاضر نظارت تعداد بسيار كمي از اين ميادين به شركتهاي تازه تشكيل شده مهندسي توسعه نفت و نفت مركزي واگذار شده است .
کارگاه ابزار در گردش نیز یکی از کارگاه های تابعه این اداره می باشد که وظیفه ی نگهداری و تعمیرات وسایل مختلف حفاری اعم از مته، لوله، جار و …. را بر عهده دارد.شایان ذکر است که در این کارگاه چیزی بالغ بر 8000 وسیله ­ی مربوط به حفاری نگهداری می شود.

4.4/5 __(5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا