مواد-متالورژی

آبکاری نیکل , اصول آبکاری نیکل و کاربردها

آشنایی با آبکاری نیکل و دانلود مقالات کاربردی موضوعی

آبکاری نیکل چیست؟

نیکل فلزی است سفید که سختی آن در حدود فولاد و مقاومت آن در مقابل خوردگی در آب و اتمسفر بالاست .
سرعت خوردگی نیکل:  در زمان های طولانی براثر تشکیل اکسید نیکل ،که غیر فعال است، سرعت خوردگی کمتر می شود .

اگر نیکل به‌طور آزاد در محلول خورنده قرار گیرد سطحش کدر میشود. ولی پوششهای نیکل روی آهن با وجود کدر کردن سطح آن را محافظت می‌کنند.
این پوشش ها در مقابل اسیدها نیز بسیار مقاوم‌اند. وقتی پوشش نیکلی را برای تزیین به کار می‌برند روی آن را با کروم براق می‌کنند تا کدری نیکل دیده نشود ، در چنین حالتی در محل هایی که کروم متخلخل است نیکل زیر آن دچار حملۀ موضعی و خوردگی حفره‌ای می‌شود و نیکل به سرعت خورده می‌شود.
در اتمسفر صنعتی پوشش نیکل با ضخامت 25 میکرون در نواحی متخلخل کروم در طی 6 هفته از بین می‌رود، زیرا روی این سطوح کوچک نیکلی ، چگالی جریان آندی زیاد است.

ابکاری نیکل کروم به اصطلاح عامیانه ابکاری استیل معروف می باشد یعنی فلز را مانند استیل می کند .البته نیکل به تنهای این حالت استیل را به وجود نمی اورد بلکه پوشش نیکل به همراه کروم این پوشش اینه ای مانند و براق را به وجود می اورد.

درجۀ خوردگی پوششهای نیکل به مواد دیگری که در پوشش داخل می‌شود بستگی دارد و پوششهای الکترولیزی محتوی سولفور،پوششهای براق از مواد آلی ، سریعتر از پوششهای خالص‌تر ، نیمه براق ، تیره، خورده می‌شوند .
به همین دلیل پوششهای دوگانه ، با لایۀ نیمه براق زیرین و لایۀ براق رویی را ب کار می برند ، تا وقتی خوردگی رخ می دهد لایۀ بالایی خورده شود و از لایۀ پایینی محافظت شود ،
با استفاده از این روش عمر لایۀ نیکل 25 میکرونی خیلی بیشتر از موقعی خواهد بود که روی نیکل را با کروم پوشانده این و سرعت خوردگی به  و یا کمتر کاهش می یابد.

نیکل در دماهای بالا در برابر اکسید شدن مقاومت زیادی دارد و مقاومت آن در برابر خوردگی در آب دریا و یا آب‌های خوراکی نیز خوب است زیرا لایۀ نازک و چسبندۀ اکسید نیکل آن را محافظت می‌کند.
این خاصیت نیکل در محلهایی که اکسیژن کم باشد از بین می رود و نیکل در شکافها و یا شرایط مستقر در خاک دچار خوردگی حفره‌ای می‌شود .

کاربردهای صنعتی آبکاری نیکل:

  • از آنجا که نیکل سختی و استحکام زیادی دارد در عملیات شکل دادن الکتریکی جای مس را گرفته است.
  • پوشش نیکل به‌اضافۀ کروم برای صنایع غذایی به کار می رود، نیکل تنها نیز برای مواد غذایی مناسب است. ضخامت نیکل حدود 20 میکرون است و مینیمم ضخامت کروم نیز ضروری است . پوششهای نیکل در قطعات ماشین آلات و در قطعاتی که از دو فلز تشکیل شده‌اند هم به کار می روند .
  • از پوشش نیکل برای تعمیر قطعات خراب شده و نیز درشکل دادن الکتریکی استفاده می شود.
    این روش باعث می شود تا سطحی نرم و با تلرانس ابعادی خوب ایجاد شود و در حمامهایی که لایه‌های نازکی مورد نیاز است می‌توان آن را ایجاد کرد.

در اغلب روشهای حفاظت از خوردگی ، معمولاً از نیکل به صورت یک لایۀ زیرین برای کروم استفاده می کنند ، ولی نیکل نیز خود به تنهایی کاربردهای ویژه ای دارد و در صنایع غذایی و شیمیایی برای نوع خاصی از مواد خورنده به کار می رود.

اهمیت نیکل به عنوان لایۀ زیرین پوشش کروم در این است که کروم به علت تشکیل لایۀ CrO3 ذاتاً در مقابل خوردگی مقاوم است و فلز غیر فعالی است ولی پوشش مستقیم آن روی فلزی زمینه به صورت براق و در شرایط بدون تنش مشکل است و وقتی که براق باشد به ترک حساس است .

در پست های بعدی ، مطالب بیشتری در مورد خصوصیات حمام های آبکاری نیکل و روشهای آبکاری ارائه خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید